6 Cara Terbaik Mengurangkan Stress

Kehidupan moden yang penuh dengan kesibukan,datelines,permintaan & kekecewaan boleh menyebabkan tekanan ke atas individu.Saya pernah mengalami tekanan sampai sakit kepala yang teramat dan rasa sakit dada.Bila dah jadi macam tu,memang perlukan rehat untuk hilangkan rasa sakit-sakit tu semua.

Apakah itu tekanan?stress-2

Kita menggunakan perkataan ‘stress’ atau tekanan apabila kita merasakan semuanya seolah-olah menjadi terlalu banyak beban dan tetanya-tanya adakah kita mampu menerima semua beban itu.

Apa-apa cabaran atau ancaman kepada kesejahteraan kita adalah tekanan.Tekanan tidak selalunya tidak baik.Ada yang mengatakan tanpa tekanan,kehiudpan kita akan bosan atau sia-sia.Walaubagaimana pun,apabila tekanan melemahkan kedua-dua  mental dan fizikal kita ia tidak baik.

Bagaimana cara mengurangkan tekanan?

1. Bersenam/Beriadah

Dengan bersenam seperti beraerobik,berjogging atau beriadah bersama keluarga dapat membantu mengurangkan stress.Ini kerana dengan bersenam badan akan merembeskan hormon Neurotransmitter yang membantu mempengaruhi perasaan dan emosi. 

2. Tidur

Tidur yang cukup dan pada waktu yang betul membantu dalam mengimbangi emosi kita.

Tidur umpama kita mengecas bateri (tenaga) sepenuhnya.Ia membantu menstabilkan emosi kita,menjadikan kita optimis dan segar apabila mendapat tidur yang cukup.

Tidur seketika di waktu siang atau dalam Islam dipanggil Qailullah.Tidur ini hanya perlu 15-30 minit saja dan ia dapat mengembalikan banyak tenaga kepada badan kita.

3. Sibuk kan Diri

Membuat kerja-kerja ringan seperti mengemas almari kasut,rak buku atau menyapu halaman rumah cukup hanya 15 minit,ia membantu mengurangkan tekanan.Bila kita buat kerja lain,kita tak akan fokus pada benda yang membuat kita tertekan.

4. Membaca Buku / Al-Quran

Saya pernah baca mengenai dengan bercakap perlahan mampu mengurangi tekanan.Dengan membaca buku secara perlahan dan pada waktu tertentu boleh meningkatkan ketajaman minda kita,serta mengurangkan tekanan.

Dengan meluangkan masa 30minit membaca tidak kira samada bahan bacaan kertas mahupun digital,ia mampu memberi kita sedikit kelegaan.

Mulakan hari kita dengan membaca Al-Quran sebaik-baiknya selepas solat Subuh sebelum kita memulakan kerja.

Al-Quran adalah mukjizat terbesar,oleh itu dengan membacanya InsyaaAllah pasti mampu memberi ketenangan.Malah dengan mendengar bacaan Al-Quran juga kita mendapat pahala.

5. Kreatif /Aktiviti Seni

Apa minat anda? Saya ni suka mengait(knitting),tapi dah agak lama juga dah tak mengait.hehe..

Ada orang yang suka fotografi,melukis,bermain muzik dan lain-lain aktiviti seni.

Ekspresi kreatif dan artistik memberi keseronokan kepada jiwa kita dan ia membuatkan minda kita relaks.

6. Bersiar-siar/Mensyukuri Nikmat Allah

Menghirup udara segar dan melihat keindahan alam semulajadi.

Melihat ciptaan Allah,membuat kita lebih mengingatiNya dan menikmati kekuasaanNya.Dan kita akan bersyukur dengan segala nikmat yang diberikan.

Jika kita rasa bersyukur terhadap nikmat Allah,lama-kelamaan ia akan membawa rasa tekanan itu pergi.

Walau bagaimanapun,kita hanyalah manusia biasa yang perlukan rehat dan masa untuk diri sendiri.Kita tidak boleh hidup dalam keadaan tertekan setiap masa.calm1

 

 

Share

Lebih Jimat dengan Promosi Shaklee July 2015

Selamat Datang July 2015.Shaklee menawarkan promosi hebat sepanjang bulan ini iaitu VIVIX Beli 6 Percuma 1
VIVIX 1Vivix mengandungi 4 ramuan aktif yang tinggi dengan ‘Resveratrol’ berupaya mengaktifkan pengawalan utama genetik,melindungi & membaiki sellular DNA.
Ayah saya makan Vivix untuk masalah darah tinggi dia.Lepas habis sebotol Vivix, dia pergi ‘check’ Alhamdulillah dengan izin Allah darah tinggi dia dah takde katanya .Of course la happy tak perlu telan ubat darah tinggi lagi.Badan pun rasa sihat je.

Selain Vivix,Shaklee juga menawarkan harga promosi untuk B Complex.

b com
B Complex mengandungi 8 komponen penting vitamin B, termasuklah 100% biotin & asid folik.Ia membekalkan tenaga ,melebatkan rambut.B Complex yang kaya dengan asid folik mengurangkan risiko kecacatan tulang belakang & membantu tumbesaran bayi dalam kandungan.
Antara promosi lain yang Shaklee tawarkan ialah Vita-Lea for Children.
vita lea c
Multivitamin untuk kanak-kanak yang lengkap dengan 19 vitamin & mineral.Vita-Lea Children ini membantu tumbesaran tulang & otak serta menyokong sistem imun.
Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan harga yang lebih jimat,cash back pada bulan depan dan percuma 1 botol Vita-Lea.Boleh hubungi saya Didie 012-622 7811 untuk ketahui maklumat lebih lanjut.
Share