Cara mengatasi SLE dengan Vivix Shaklee

Assalamualaikum..hari ni saya nak kupas tentang penyakit SLE (Systemic Lupus Erythematosus) .Awal dulu saya tak pernah tau pun pasal penyakit ni.Bila dah study pasal SLE ni dengan besar hatinya saya nak share dengan anda semua apa itu SLE.

SLE adalah penyakit kronik auto-imun di mana badan pesakit menghasilkan protein darah dengan banyaknya.Protein darah  atau dipanggil antibodi ini dengan sendirinya memberi tindak balas terhadap tisu seseorang.

Faktor yang perlu diketahui tentang SLE

♦ Lebih kurang 90% pengidap SLE adalah wanita sementara 10% adalah lelaki dan kanak-kanak

♦ Lebih kurang 90% wanita yang menghidap SLE berada dalam lingkungan umur boleh hamil iaitu diantara 15 hingga 50 tahun.

♦ Ratio pengidap SLE ; di Barat,di kalangan Afro-Carribeans- 1 dalam 250-500 orang.

♦ Di Amerika Syarikat – 1 dalam 2,000 orang di negara China – 1 dalam 1,000 orang

♦ Di Malaysia dianggarkan lebih daripada 10,000 orang telah disahkan mengidap SLE dalam jangka masa 30 tahun kebelakangan ini.

Terdapat 2 jenis Lupus

1. DiscoidLupus Erythematous (DLE)

– hanya melibatkan kulit

– jarang merebak ke organ lain

2. Systemic Lupus  Erythematosus (SLE)

– boleh merebak ke organ lain

– boleh mengakibatkan kematian

Apakah Yang Menyebabkan SLE?

Walaupun SLE boleh menyerang beberapa orang ahli keluarga, “gene lupus” yang khusus belum lagi dikenalpasti.

Kajian menyarankan ada beberapa “gene” mungkin boleh menentukan kebarangkalian seseorang itu diserang SLE. Gen ini juga dapat menentukan sama ada tisu atau organ yang terlibat serta tahap seriusnya penyakit SLE yang dialami.

Bagaimana pun gen sahaja tidak sepenuhnya memainkan peranan. Sebaliknya para saintis sedang mengkaji faktor-faktor lain yang turut menyumbang kepada punca SLE. Antara sebab-sebabnya ialah sinaran cahaya matahari, tekanan emosi, pengambilan ubat-ubat tertentu, dan juga kuman virus.

SLE merupakan penyakit auto-imun yang terjadi apabila sistem daya tahanan badan menjadi bercelaru dan mula melawan tisu-tisunya sendiri. Puncanya tidak diketahui tetapi kemungkinan besar ia disebabkan oleh gabungan faktor-faktor keturunan, alam sekitar, serta hormon. Ia berlaku melalui pengeluaran auto-antibodi yang melawan sel-sel normal seseorang. Itu menyebabkan keradangan pada beberapa bahagian tubuh yang boleh merosakkan organ dan tisu.

Jenis antibodi yang lazim didapati dalam pengidap SLE dipanggil antibodi antinuklear (antinuclear antibody) kerana ia bertindakbalas dengan bahagian nukleus sel. Para saintis masih belum dapat memahami semua faktor yang menyebabkan keradangan dan kerosakan tisu dalam penyakit SLE.

Sumber : www.lupusmalaysia.org

lupus

Tanda dan Gejala yang dikaitkan dengan SLE

~ ruam-ruam pada kulit muka dan badan

~ kulit yang sensitif kepada cahaya matahari

~ ulser pada mulut

~keguguran rambut

~ sakit dan radang pada sendi

~demam yang berlarutan

~ sakit di bahagian dada apabila bernafas

~ vasculitis (radang pada salur darah)

Penyakit SLE hanya boleh dirawat dan dikawal.Pesakit SLE boleh mengalami kegagalan buah pinggang sekiranya rawatan awal tidak diberi.Ini kerana ia sering menyerang buah pinggang (lebih kurang 40 peratus daripada pesakit SLE).

Penyakit ini boleh membawa maut kerana SLE berupaya menyebabkan kegagalan fungsi organ atau serangan SLE itu sendiri terlalu kuat yang dinamakan krisis lupus.Antibodi juga boleh memecahkan sel-sel darah merah dan menyebabkan pesakit kurang darah merah.
sle vs vivix
Testimoni :
Anak sy tinggalkan terus steroid yg sepatutnya dia mkn 8 bj sehari..Hanya makan vivix dan omega shaklee.syukur alhamdulillah,doktor kata penyakit SLE dia semakin pulih.”
Ye vivix memang terbaik.Sy bersyukur anak sy pengidap SLE dah hampir sembuh. Doktor pun terkejut dan bertanya apa yg anak sy makan sehinnga dia hampir bebas dr penyakit tu.”
Vivix adalah supplemen terbaik membantu merawat SLE. Ini kerana Vivix memelihara kesihatan secara menyeluruh.Ramuan Vivix melindungi dan memperbaiki sellular DNA serta kerosakan sel.
Terbukti Vivix Shaklee membantu SLE.
Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau ingin maklumat lanjut,hubungi Didie di 012-6227811. Facebook : MyvitaminSTORE
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *