Cara Kawal Gula Dalam Badan Tanpa Ubat

Gula atau glukosa merupakan sumber tenaga bagi badan kita,namun jika ia gula berlebihan akan menyebabkan masalah kesihatan yang kronik pada badan kita.

gula dlm darah

Glukosa yang terhasil dari penghadaman makanan karbohidrat,menjadi sumber utama tenaga dalam badan.Insulin yang dikeluarkan dari organ pankreas membantu tubuh untuk menggunakan glukosa bagi menghasilkan tenaga.

uji gula dlm darah

Pemeriksaan gula dalam darah dilakukan dengan mengambil sedikit titisan darah dari hujung jari atau mana-mana bahagian badan dan diletakkan ke atas strip yang disediakan pada mesin Glucometer.

Penyakit diabetes adalah antara penyakit yang popular di Malaysia.Diabetes atau dikenali penyakit kencing manis merujuk kepada bacaan gula yang melebihi paras normal di dalam badan kita.

Cara Kawal Gula Dalam Badan Dengan Shaklee

Terdapat 7 supplemen Shaklee lengkap  yang dapat membantu mengawal paras gula dalam darah.

1- Vivix

Vivix terbukti mampu membantu kawal paras gula dalam darah dalam masa 2 minggu sahaja.Vivix membantu insulin di bawa ke dalam otot dan menyebabkan paras gula turun.Vivix juga mengurangkan ‘resistant’ kepada insulin. Selain itu,ia juga mengurangkan radikal bebas dengan menghalang pembentukan Advanced Glycation End Products (AGE) yang mana AGE boleh menyebabkan komplikasi pada pesakit kencing manis.

2 – Energizing Soy Protein (ESP)

ESP bertindak dengan membantu penghasilan insulin. Selain itu isoflavones yang terkandung dalam protein soya dapat membantu mengurangkan risiko diabetes. ESP juga adalah non-GMO dan mempunyai indeks glisemik yang rendah. Oleh itu, ia mampu membekalkan tenaga yang berpanjangan dan membuat rasa kenyang untuk jangka masa yang lama. Ini dapat mengawal paras gula dalam darah.

3 – GLA Complex

GLA ialah asid lemak omega-6 yang amat penting untuk tubuh badan kita.Ia membantu dalam mengurangkan simptom keradangan dan sakit saraf bagi pesakit diabetes neuropathy.

4 – Sustained Release Vita C

Vitamin C mampu membantu dalam meningkatkan sistem imun badan.Selain itu,dapat mencegah gula dalam sel bertukar menjadi sorbitol.Vitamin C juga bantu dalam mengurangkan penghasilan retinopati,neuropati dan penghasilan katarak.

5 – Vita-Lea

VitaLea mengandungi chromium iaitu sejenis mineral yang membolehkan insulin untuk berfungsi dengan baik dan membantu badan untuk memetabolismekan karbohidrat.

6 – Alfalfa

Alfalfa juga dikenali sebagai ‘raja tumbuhan’ yang mempunyai banyak khasiat.Salah satunya adalah ia mampu mengawal paras gula dalam darah.Alfalfa juga boleh bertindak untuk detoksifikasi toksin dalam badan kita.

7 – Zinc Complex

Zink merupakan mineral yang amat penting untuk fungsi insulin dan kekurangannya boleh meningkatkan insulin resistance.Zink terlibat dalam sintesis insulin,penyimpanan,rembesan dan penggunaan.Terdapat kajian menunjukkan sirosis hati dan kencing manis telah dikaitkan dengan kekurangan zink.Ujian mendapati bahawa zink dapat menurunkan tahap glukosa dalam pesakit.Selain itu zink juga melindungi sel beta.

Banyaknya vitamin nak kena ambil.Perlu ke makan semua ni?Ini hanyalah beberapa cadangan supplemen untuk membantu anda mengawal dan menurunkan paras gula dalam badan.

Untuk cadangan supplemen yang terbaik dan mengikut kemampuan anda,hubungi saya Didie @ 012-6227811 atau di Facebook @ MyvitaminSTORE

 

contact blog

 

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *