Bagaimana Mengelakkan Tekanan Oksidatif?

Penulisan perubatan membuktikan bahawa tekanan oksidatif adalah penyebab utama penuaan dan timbulnya penyakit kronik.
Apakah itu Tekanan Oksidatif?
Oxidative Stress (Tekanan Oksidatif) adalah satu keadaan di mana jumlah radikal bebas dalam tubuh melebihi kemampuan tubuh untuk meneutralkannya.
Akibatnya,peningkatan proses pengoksidaan sel-sel tubuh normal menjadi semakin tinggi dan menyebabkan kerosakan lebih banyak.
Radikal bebas ni adalah molekul yang membawa banyak kerosakan.Apabila radikal bebas kekurangan satu elektron,mereka akan mencuri elektron daripada molekul lain yang sihat.
kesan tekanan oksidatif
Jadi,molekul yang sihat ni pula akan turut rosak dan menjadi radikal bebas.Ini akan membawa kerosakan sel secara berterusan di dalam tubuh.Bila banyak sel rosak,maka cepatlah berlakunya proses penuaan dan menimbulkan penyakit kronik.
Tekanan oksidatif dapat dicegah dan dikurangi dengan pengambilan antioksidan yang cukup dan optimal melalui pemakanan semulajadi dan supplemen.
Antioksidan dapat menderma elektron yang berlebihan untuk meneutralkan radikal bebas.
Vivix dikenali dengan kandungan antioksidannya yang tinggi dan dapat membantu meneutralkan radikal bebas.Selain itu,Vivix membantu memperbaiki sel sehingga peringkat selular.
Apabila sel diperbaiki dan menjadi sihat,secara tak langsung ia melambatkan proses penuaan.
Jom jaga sel-sel kita supaya lebih banyak yang sihat daripada yang rosak.

Continue reading Bagaimana Mengelakkan Tekanan Oksidatif?

Share

Cara Tingkatkan Fokus Dan Motivasi Diri

“Kenapalah saya takde motivasi,selalu fikir yang negative je”?
Korang tahu tak,motivasi,fikiran positif tu sebenarnya berkaitan dengan aktiviti neurotransmitter atau pindahan maklumat antara sel2 dalam otak.
Kita akan rasa bertenaga,fokus,bersemangat dan bermotivasi tinggi apabila neurotransmitter kita berada dalam keadaan seimbang.
Manakala,bila neurotransmitter kita tak seimbang,kita jadi lesu,takde semangat,cepat putus asa,lemau,malas dan sebagainya.
Otak kita memerlukan asid amino,vitamin,mineral dan nutrien2 lain untuk memastikan neurotransmitter sentiasa seimbang.
Tryptophan dalam ESP hasil dari niacin,berfungsi menghasilkan Serotonin yang penting untuk fungsi saraf dan otak serta membantu menstabilkan emosi.
Lecithin mengandungi kolina yang membantu meningkatkan fungsi otak yang penting untuk konsentrasi,mengingat,berfikir dan lain2.
Omega Guard mengandungi omega-3,EPA & DHA serta asid lemak lain yang penting untuk pertumbuhan otak.
B Complex yang lengkap dengan 8 jenis vitamin B termasuk B12,yang penting untuk fungsi saraf dan otak.
PicsArt_03-19-05.42.45-02
Pengambilan protein yang lengkap dengan kesemua jenis asid amino serta sokongan nutrien lain akan menjadikan otak kita seimbang dan sentiasa positif.
Jadinya,kena jaga makan dan pastikan badan kita cukup protein.Protein pun tengok jenis protein juga,pilih protein yang berkualiti dan juga vitamin semulajadi supaya kita kekal positif.
 contact blog
Share

Vivix Bantu Pesakit Alzheimer Tingkat Daya Ingatan

Penyakit Alzheimer merupakan sejenis  penurunan fungsi saraf otak yang kompleks  dan progresif.Ia bukannya penyakit berjangkit tetapi ianya adalah keadaan di mana daya ingatan merosot.
FB_IMG_1456721692259-01
Apabila kita tua,sel-sel otak banyak yang mati dan tak akan digantikan lagi.Salah satu ciri penyakit Alzheimer ialah pengumpulan plak di dalam ruang antara sel2 saraf otak.Plak ini terjadi disebabkan oleh apa yang dikenali sebagai ‘amyloid beta peptides’.
Satu kajian menunjukkan Resveratrol mungkin dapat membantu mencegah atau meringankan penyakit Azheimer.Kajian dijalankan dengan memasukkan resveratrol ke dalam sel2 akan mengurangkan perembesannya dan juga menurunkan jumlah amyloid beta peptides di peringkat sel.
Resveratrol tidak menyekat pengeluaran amyloid beta,sebaliknya ia menggalakkan kehancurannya dalam sel2 serta mencegah daripada plak terbentuk.
Fakta yang anda perlu tahu adalah,sel otak manusia tidak akan bertambah lagi selepas dilahirkan.Jika DNA sel otak berterusan mati,pesakit Alzheimer sukar untuk pulih.
Vivix adalah sebagai alternatif kerana ia mengandungi 10kali ganda resveratrol yang membantu membaiki sel DNA,menggalakkan pembentukan mitochondaria(pusat yang menghasilkan tenaga sel) dan melambatkan pembentukan protin AGE yang boleh menyebabkan kerosakan sel sedia ada.
Lebih baik kalau kita dapat hadiah Vivix untuk kesihatan mak ayah yang membesarkan kita supaya mereka dapat menikmati hidup dengan beribadah dan bersosial.
contact blog
Share

Set Hamil Shaklee Bantu Atasi Masalah Alergik Ibu

Teringat pengalaman mengandung anak ke-4,masa tu baru 13minggu tak silap,kulit naik gatal2.Pada mulanya tak amik kisah sangat,garu macam kena gigit nyamuk je.
Hari ke hari makin menjadi2 pulak gatal2 tu sampai satu badan.Tapi tahan lagi,tangan memang tak diam la menggaru tak sudah.
Dalam masa 2,3 hari je makin teruk dah sampai ke muka.Gatal sangat2 dari kepala sampai la kaki.Kena pulak eczema kat kaki sampai tahap kulit jadi tebal.
Tanya kat cousin,seorang doktor,macam mana nak buat masalah gatal2 ni.Then dia explain kata,ni sebab hormon masa mengandung.Memang sesetengah orang akan alami masalah gatal2 ni.Ada yang berbulan2 baru hilang,ada yang lepas bersalin baru hilang dan ada yang berbulan lepas bersalin baru hilang.
Cousin suggest pergi jumpa doktor pakar kulit,sebab dah tak tahan gatal2 tu sampai kena mc 2,3 kali.Jumpa pakar kulit,dia pun bagi ubat sapu dan follow up appointment.
Bila sapu krim yang doktor bagi,nampak la berkurang dan tak gatal.Tapi lepas 3,4 hari datang balik gatal2.Eczema kat kaki pun dah tahap kritikal sampai berdarah2 (buruk kaki i 😆).
Lepas 3 kali appointment,saya decide stop ubat2 tu semua dan teruskan je dengan Set Hamil Shaklee.Hari2 gigih telan segala vitamin dan sangat disiplin sebab nak cepat baik kan.
Alhamdulillah dengan izin Allah juga,sedar tak sedar kandungan dah cecah 24minggu dan gatal2 dah takde langsung,kulit kembali sekata.Baru la boleh buat kerja dengan senang hati sebab tangan dah tak perlu menggaru 😃.
Sekian kisah pengalaman mak anak 4.
PicsArt_04-12-04.56.24
Share