Atasi Penyakit Eczema : Kulit Kembali Sihat

Mungkin anda masih mencari-cari ubat atau kaedah untuk mengatasi masalah eczema yang dihidapi setelah pelbagai rawatan dicuba,namun masih belum  dapat diatasi.

Masalah eczema memang tidak asing lagi dan kebanyakkan daripada kita kerana mengikut statistik menyatakan bahawa penyakit eczema ini akan menyerang 1 daripada 5 orang sehingga menyebabkan kulit bernanah,berair dan berdarah.

phototake_photo_of_infant_eczema

Photo : WebMd

Eczema bukan sahaja terjadi di kalangan orang dewasa malahan kanak-kanak dan bayi juga.Eczema biasa berlaku di kalangan bayi berumur antara 2-6  dan salah satu jenis eczema ialah Atopic Dermattitis.

Atopic” merupakan masalah yang akan menyebabkan daya tahan mekanisma pesakit menjadi abnormal dan kemudian mencetus simptom oversensitivity. Walaupun keadaan akan bertambah baik apabila bayi mencapai umur 6 tahun,kemungkinan masalah eczema berkekalan sehingga dewasa.

Eczema bukanlah penyakit berjangkit,namun ia masih merupakan penyakit komplikasi yang sering menyebabkan keresahan dan ketidakselesaan pada pesakit.Ia juga menyebabkan badan menjadi gatal-gatal dan boleh meninggalkan parut.

 Saya pernah mengalami eczema ketika mengandung dan menyebabkan kulit berair dan tebal,asyik menggaru je sampai berdarah. Akibat dah tak tahan dengan kulit gatal,saya merujuk pada pakar kulit dan diberikan ubat sapu yang mengandungi steroid.Untuk seketika penyakit itu terkawal namun krim steroid mempunyai side effect yang lain iaitu kulit menjadi lebam.
Bagaimana Set Shaklee mengatasi masalah Eczema?

Bayi Berusia Kurang Dari 1 Tahun

 • Untuk para ibu yang menyusu anak yang mengidap eczema, anda disyorkan untuk mengambil Energizing Soy Protein (ESP) dan Omega Guard. Ianya akan disalurkan menerusi penyusuan susu ibu kepada anak. Di samping itu, ibu pun mendapat khasiatnya.
 • Krim Herbal Blend boleh disapukan untuk bayi yang mengalami ekzema kering bagi mengurangkan rasa gatal dan pedih.
 • Sekiranya ada luka-luka pada kulit boleh dirawat dengan menyapu Vitamin E pada bahagian luka.

Kanak-Kanak Berusia 1 Tahun Ke Atas

 • Bagi mengawal dan merawat eczema, kanak-kanak setahun ke atas boleh ambil Omega Guard.
 • Omega Guard menguatkan membran sel, mencegah radang kulit dan mengurangkan kegatalan.
 • Boleh juga ambil Mealshake yang kaya dengan multivitamin untuk tisu kulit dan hilangkan parut.
 • Kombinasi Krim Herbal Blend dan Vitamin E untuk rawatan luka akibat eczema.

Remaja dan dewasa

 • Apabila eczema menyerang sel kulit akan rosak. Justeru, pengambilan ESP membantu penghasilan sel kulit yang sihat, anjal dan gebu.
 • Vitamin E atau GLA Complex (dalam GLA juga ada vitamin E) berkhasiat merawat kulit yang rosak dan juga dapat membantu memudarkan parut dengan berkesan. Vitamin E Shaklee mengandungi ekstrak biji anggur yang mempercepat proses membaikpulih kulit dan juga mempertingkat sistem imunisasi melawan eczema.
 • Omega Guard berfungsi mengekalkan kulit dalam keadaan lembap. Pesakit eczema mempunyai kulit yang sangat sensitif. Omega Guard mencegah keradangan kulit & mengurangkan kegatalan.
 • ESP dan Omega Guard memastikan supaya ekzema tidak merebak dan merawat kulit dari dalam.
 • Krim Herbal Blend adalah herba semulajadi untuk melegakan gatal dan pedih akibat luka ekzema.
 • Pengambilan Alfalfa sangat disyorkan untuk mempertingkat kekuatan sistem dalaman tubuh dengan bertindak menyahtoksin.
Meal Shakes
Berfungsi membaiki kulit yang rosak akibat Eczema.
Alfalfa
Dikenali sebagai Raja bagi segala tumbuhan dan herba.
Kaya dengan kandungan klorofil yang dapat membantu masalah penyakit kulit seperti eczema.
Herbal Blend
Adalah krim yang mengekalkan kelembapan kulit. Melegakan gatal -gatal  dan pedih pada kulit. Diperbuat dengan ekstrak herbal semulajadi sage, rosemary dan horse chesnut yarrow
Vitamin E

Terkenal dengan khasiatnya yang bagus untuk kulit. Ianya berfungsi melicinkan kulit dan merawat kulit yang rosak/cedera akibat eczema. Vitamin E juga berfungsi mengelakkan luka dari dijangkiti bakteria. Vitamin E juga membantu memudarkan parut dengan berkesan. Bahkan mencantikkan kulit luar dan dalam!

Omega Guard membantu masalah Eczema dengan menguatkan membran sel-mencegah keradangan kulit & mengurangkan kegatalan. Ianya juga membantu melembapkan kulit~kulit kering menjadikan ezcema semakin teruk. Membantu melembutkan kulit.

Bertindak membina sel yang sihat/membaiki sel yang rosak. Bila eczema melanda, kulit akan menjadi rosak. ESP membantu menghasilkn kulit yg cantik. ESP juga membantu pudarkan parut dengan cepat.

Pengambilan produk-produk ini mungkin berbeza mengikut umur dan tahap keseriusan penghidap Eczema.

Perlu diingat, produk Shaklee bukan berfungsi untuk merawat atau mengubati TETAPI produk Shaklee berfungsi untuk mengatasi masalah ini dengan cara yang selamat serta natural untuk semua peringkat umur.

Sila rujuk table berikut:-

Bayi Bayi di bawah umur 1 tahun tidak boleh mengambil sebarang suplemen/makanan tambahan lain selain susu ibu.

Sebagai alternative, jika bayi masih disusukan ibunya, ibunya boleh ambil ESP & Omega Guard yang mana khasiat ESP dan Omega ini boleh diterima oleh bayi melalui susu ibu. Ibu juga mendapat khasiat yang baik untuk pemulihan tubuh ibu itu sendiri.
Herbal Blend juga bagus disapu kepada baby yg ada eczema untuk kurangkn rasa gatal dan pedih.
Vitamin E juga boleh disapu kepada tempat yg luka.

Kanak-kanak  2-4 tahun Omega Guard boleh diberikan kepada kanak-kanak lebih dari 2 tahun utk kawal dan rawat masalah eczema.
Mealshake juga boleh diberikan untuk membaiki kulit yg rosak dan berparut
Kanak-kanak 4-12 tahun Mealshake+ESP+Omega Guard untuk merawat kulit. Herbal blend dan Vitamin E boleh digunakan untuk merawat luka.
Remaja dan Dewasa ESP+Mealshakes+Vitamin E+Herbal Blend+Omega Guard +Alfalfa.
Mandian dengan Basic HUntuk Eczema kering dan bersisik digalakkan madi bersama-sama dengan 5 titik Basic H sekurang-kurangnya sekali sehari. Basic H ini bertindak seperti Dettol yang mana fungsinya jauh lebih banyak daripada itu.

Adakah saya perlu ambil kesemua yang dicadangkan?

Mungkin Iya dan mungkin Tidak. Semuanya bergantung kepada keadaan dan tahap keseriusan yang saya nyatakan di atas. Sila hubungi Didie @ 012-6227811  untuk penjelasan lanjut.

esell-shaklee-logo

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *