Cara Hilangkan Kedut Di Dahi dan Muka

Tampil cantik  dengan kulit wajah bersih dan licin adalah hal penting untuk wanita.Jika di komen lebih tentang kedut di kulit wajah terutama di dahi dan bawah mata,wanita cukup sensitif apatah lagi masih muda.

kedut dahi

Munculnya kerutan pada wajah merupakan salah satu tanda terjadinya proses dan gejala penuaan.Kerutan pada wajah terjadi kerana kekurangan kolagen pada lapisan kulit manusia.Kolagen adalah protein yang menyumbang kepada 75% berat untuk kulit sihat.Apabila usia kita semakin meningkat,paras kolagen turut berkurangan.

Merokok,kulit sering terdedah kepada matahari,tekanan,keresahan,ketegangan,kekurangan nutrisi ,radikal bebas dari pencemaran dan sebagainya,adalah antara faktor-faktor yang menyebabkan kerut di dahi dan muka.

Terdapat pelbagai cara untuk menyelesaikan masalah kerut di dahi dan muka;yang paling lazim ialah suntikan Botox.Botox cepat mengurangkan kedutan,garisan halus pada muka dan tahan kesan selama beberapa bulan.Suntikan Botox tidak kekal,ia melumpuhkan otot-otot dan berfungsi juga untuk menghilangkan kedut-kedut.

Terdapat juga petua-petua menggunakan bahan-bahan semulajadi untuk lebih jimat dan selamat pada kulit wajah.

1. Minyak zaitun

Minyak zaitun mampu hilangkan kedut wajah hasil daripada nutrisi yang boleh merangsang kulit untuk pertambahan kolagen secara semulajadi.Ia elok disapu pada setiap malam sebelum tidur.Kesannya kulit wajah pasti berbeza dan lebih sihat.

sayur n buah

2. Makan sayur dan buah

Gaya hidup sihat dengan melebihkan makan sayur dan buah-buahan segar untuk dapat kulit yang cantik dan lebih lembap.Kita juga perlu seimbangkan harian dengan melakukan senaman bagi mengeluarkan peluh untuk menyingkirkan racun dalam tubuh badan.

3. Lidah buaya

Lidah buaya kaya dengan antioksida yang diperlukan kulit.Campur dengan putih telur dan dijadikan masker 2 hari sekali untuk mengurangkan kedut di dahi.Bilas sehingga bersih selepas 15 minit.Anda boleh amalkan memakai masker 2 kali sehari,pagi dan malam untuk hasil yang lebih cepat dan segar.

4. Lemon

Buah yang kaya dengan vitamin C seperti lemon dan limau nipis atau pelbagai buah yang jenis masam boleh dijadikan masker untuk hilangkan kedutan pada wajah.Potong dan picit buah lemon di dahi dan lakukan sehari sekali.

Selain menggunakan bahan semulajadi,terdapat juga beberapa cara untuk hilangkan kedut di dahi dan muka.Semestinya mudah dan selamat.

 Petua Cara Islam
 • Urut wajah – Sejurus bangun pagi,sebelum mandi dan gosok gigi,lakukan urutan wajah dengan air dari bawah dagu hingga ke atas dahi diiringi selawat Nabi 3 kali.Amalkan setiap hari urutan ini.
 • Tapak tangan – Semasa berdandan di waktu pagi baca selawat Nabi di kedua tapak tangan dan raupkan ke muka berserta niat dalam hati supaya di indahkan wajah seperti Nabi Yusuf.Amalkan setiap pagi.
 • Surah Yusuf – setiap kali selepas solat subuh bacalah surah Yusuf,kemudian minum air suam sebanyak 3 teguk sahaja.Wajah anda akan kelihatan muda daripada umur sebenar anda.
 • surah Al-Waqiah – Hafalkan ayat 35 – 38 surah Al-Waqiah. Bacalah dalam hati setiap kali mandi untuk curahan pertama, mulakan dari kepala.
Petua Cara Moden
nutriwhite
 • Produk penjagaan kulit – Set Nutriwhite Shaklee Skin Care.Ia adalah campuran 16 nutrien yang membantu mengurangkan penghasilan melanin sekaligus menjadikan kulit wajah lebih putih ,kulit lebih gebu dan berseri.
 • Air – minum sebanyak 2-3 liter air kosong setiap hari
 • Berhenti merokok – Ia telah terbukti bahawa merokok adalah berbahaya kepada kesihatan sama ada perokok aktif mahupun perokok pasif.Kedutan juga boleh disebabkan oleh aktiviti merokok.
 • Senaman – Lakukan senaman kerana ia bukan sahaja baik untuk tubuh tetapi juga dapat membantu kita mendapatkan kulit cantik dan sihat berseri.
 • Buah-buahan – Pastikan kulit kita mendapat ‘makanan’ terbaik menerusi khasiat buah-buahan segar.
 • Tidur yang cukup – Pastikan kita dapat tidur cukup iaitu 8 jam sehari.
 • Tenang – Elakkan kemarahan kerana ia boleh menyebabkan kerosakan pada kulit kita.Sentiasa tenang dalam apa jua keadaan.
 • Rehatkan kulit – Jangan sentiasa mengenakan solekan.Biar kulit berehat seketika.
 • Sebelum tidur – Tanggalkan solekan terlebih dahulu sebelum tidur.
 • Elakkan makanan ringan – Berhenti pengambilan makanan ringan kerana ia boleh merosakkan kulit kita.
 • Pengambilan vitamin – Makanan tambahan seperti vitamin amat penting untuk kesihatan kulit.Namun begitu,ia tidak bermakna kita tidak mengamalkan makan harian yang berkhasiat.

testi 1

Mengamalkan makan Vivix akan membantu anda mempercepatkan proses awet muda sekaligus menghilangkan kedut di dahi dan muka.Ini kerana Vivix membantu memberi impak pada 4 mekanisma utama berlakunya penuaan pada tahap selular iaitu :

 1.  Melindungi dan membaiki selular DNA
 2.  Memberi impak positif kepada pengawalan genetik
 3.  Melambatkan biognesis (pembentukan baru mitochondria)
 4.  Melambatkan pembentukan protein AGE ( Advance Glycation End Product)

Vivix mampu menganjalkan kulit wajah dan menjadikan kulit kita 25 tahun lebih muda dari usia sebenar kerana khasiatnya yang sangat tinggi.Vivix juga pantas dalam memperbaiki kerosakan DNA dalam badan kita.

Kandungan ramuan di dalam Vivix merangkumi pelbagai jenis vitamin yang mampu memperbaiki seluruh sel dan DNA yang rosak dalam badan kita.Kandungan utama Vivix adalah dari buah anggur liar Muscadine yang mengandungi 20 jenis kromosom dan ianya memberikan fungsi imun yang lebih tinggi dan sifar antioksidan yang lebih kukuh.

Saiz buah anggur liar ini adalah sebesar bola golf  kerana pertumbuhan alamnya yang sangat unik , cahaya matahari yang kuat menjadikan anggur liar ini mengandungi banyak polifenol dan resveratrol.Justeru ia boleh membantu mengurangkan pembentukan kedutan pada dahi dan muka .
=== Untuk maklumat lanjut,hubungi saya Didie :
Email : didiesh33@gmail.com
H/P No. : 012-6227811
ID Shaklee : 890071
Fanpage : https://www.facebook.com/myvitaminstore
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *