Perubahan Sejak Kenal Shaklee Lebih 6 Tahun

Setelah 6 tahun kenal Shaklee,sedikit sebanyak ia merubah hidup saya daripada makan ikut suka dan tak tentu masa,sekarang dah tahu jaga pemakanan.
MEMBACA
Saya jenis tak suka baca novel,tapi tak juga banyak membaca,mungkin hari2 asyik mengira je. Sekarang dah banyak belajar ilmu nutrisi,buku2 kat rumah lun semakin bertambah. Bila banyak membaca,banyak juga la pengetahuan yang boleh dapat.
PEMAKANAN
Sebelum kenal Shaklee,makan ikut suka je dan tak kira masa. Dah la makan macam2,banyak pula tu..bersenam pun jarang sekali. Harini,makin hari makin berhati2 dengan pemakanan,termasuk la untuk anak2.
AIR KOSONG
Walaupun dari dulu suka minum air kosong tapi tak amik tahu keperluan badan berapa banyak. Sekarang amik vitamin,nak fungsi badan ‘bekerja’ dengan baik..kena pastikan minum 2-3 liter AIR KOSONG. Mula2 cabar diri habiskan 3 liter sehari,lama2 dah menjadi kebiasaan.
TRAVEL
Group Shaklee upline saya ni ada juga group travel. Best dengar yang lain bercerita pengalaman travel sana sini buatkan saya buat tabung travel.Walaupun saya memang suka travel,tapi kewangan buat saya jadi terbatas. Masa untuk penuhkan tabung travel dengan bonus Shaklee!
POSITIF
Susah la nak jadi positif. Tak susah sebenarnya,tips yang mudah..cari dan duduk bersama orang2 positif. Nanti secara tak langsung,kita pun akan sama jadi seorang yang positif,buang semua yang negatif. InshaAllah,hidup kita pun akan lebih tenang.
KESIHATAN
Lagi satu perubahan tahap kesihatan,bukan diri sendiri je tapi juga anak2,suami,keluarga. Dulu lemau2,sakit badan,masalah kulit..alhamdulillah sekarang lebih baik. Bila kita jaga pemakanan,bersenam,ambil makanan tambahan..badan pun ‘bekerja’dengan baik,kulit cantik dan minda yang cerdas.
Syukur sangat dipertemukan dengan Shaklee dan group yang sentiasa menyokong dan banyak membantu dalam merubah diri ke arah yang lebih baik.
Ada yang cari bisnes yang adil,group yang supportive, peluang besar untuk berjaya serta pendapatan sehingga 5,6 angka sebulan?
Boleh hubungi Didie di 012-6227811 untuk tahu lebih lanjut.
FB_IMG_1511410960428
Share

Fungsi dan Kebaikan Vitamin E Complex

Vitamin E sinonim dengan kecantikan kulit,tapi ia juga punyai banyak manfaat lain.
Namun vitamin E Shaklee adalah berbeza dan lebih baik daripada vitamin E di pasaran kerana mempunyai tambahan Selenium dan ekstrak biji anggur.
Vita-E Complex Shaklee mengandungi minyak kacang soya,minyak biji gandum (kaya dengan vitamin E), 8 jenis vitamin E (d-alpha,beta,gamma,delta) ,selenium dan ekstrak biji anggur (kaya dengan antioksidan).
Antara kebaikan Vita-E Complex ;
  • Melambatkan penuaan – tinggi antioksidan
  • Membantu mengurangkan stretchmark
  • Mencegah penyakit katarak
  • Melindungi struktur membran daripada rosak
  • Membantu melancarkan peredaran darah
  • Mengurangkan parut
  • Membantu kesuburan
  • Mengurangkan tekanan darah
dan banyak lagi.
Vita- E complex yang dihasilkan daripada sumber semulajadi menjadikan ia lebih mudah diserap oleh badan. Ia juga adalah penyahtoksik semulajadi logam seperti raksa,kadmium dan mengukuhkan antioksidan serta melindungi retina.
Nak pilih vitamin E,pastikan yang semulajadi bukan sintetik untuk penyerapan yang lebih baik.
IMG_20170514_114613

Continue reading Fungsi dan Kebaikan Vitamin E Complex

Share

Mencuci Buah dan Sayuran Dengan Basic H

Sayuran dan buah-buahan sekarang banyak yang disembur oleh racun perosak dan racun2 lain bagi mendapatkan hasil yang cepat dan elok.
Racun ni pulak bukan satu jenis,macam2 dah dicampur untuk buah nampak cantik,segar dan tak rosak.
Nak kurangkan risiko penyakit akibat makan makanan yang disembur racun tu,kita ada pilihan buah dan sayur organik. Tapi mahal la pulak,tak larat nak beli selalu.
Kalau pergi supermarket tu,sayur elok2 je..buah pun cantik je. Kita beli bawa balik dan sebelum makan mestilah cuci dulu kan sebab dah tau kena sembur racun.
Tapi adakah mencukupi dengan hanya mencuci dengan air biasa? Kurang2 pun guna la sabun yang khas untuk mencuci buah dan sayur.Tu semua kan nak masuk dalam badan kita,tak kan cuci macam tu je.
IMG_20171115_105658-01
Nak lagi selamat,guna Basic H dah tentu dijamin selamat sebab dihasilkan daripada sumber semulajadi. Basic H ni pula sabun serbaguna,nak basuh baju yang ada kesan degil,bersihkan pekakas rumah,cuci kasut sekolah anak dan bermacam lagi.
1 botol Basic H ni boleb tahan lama sebab ia pekat dan hanya gunakan sedikit saja.Jimat kan?
Share

Apakah Maksud Pemakanan Optimum?

Apa yang dimaksudkan pemakanan optimum?
Maksudnya kita cuba sebaik mungkin memenuhi keperluan nutrien untuk memastikan badan dan otak kita sihat serta berfungsi dengan baik.
Nutrien yang dimaksudkan adalah protin,karbohidrat,lemak penting,vitamin,mineral dan air. Setiap satunya pula mempunyai fungsi masing2.
Sebagai contoh,kulit kita diperbaharui dalam masa 21hari,tulang diperbaiki dalam masa 6 minggu, sistem penghadaman,kulit dalaman terganti setiap 4 hari.
Badan kita adalah organisma regenerasi yang luar biasa yang sentiasa mengawal dan meremajakan sel2 badan kita. Namun,jika badan tak dapat nutrien secukupnya atau pemakanan optimum,ini akan mengganggu proses2 tersebut. Maka sel2 dalam badan pun tak digantikan dengan baik,itu yang dikatakan penuaan.
Kajian membuktikan jika badan kita dapat nutrien yang betul dan secukupnya ia akan..
1. Meningkatkan kejelasan mental,mood dan konsentrasi.
2. Meningkatkan IQ
3. Meningkatkan prestasi fizikal
4. Meningkatkan kualiti tidur
5. Meningkatkan ketahanan terhadap jangkitan
6. Melindungi daripada penyakit
7. Melanjutkan tahap kesihatan badan
Tentu la kita boleh dapat daripada sumber makanan,tapi tak pasti cukup ke tak.Sebab tu la saya amalkan supplemen untuk penuhi keperluan nutrisi badan serta dapatkan pemakanan optimum.Dah tentu la Shaklee jadi pilihan. Anda pula macam mana?
Share

Supplemen Anti Penuaan dan Penyakit Penuaan

Sebut tentang ANTI PENUAAN,jangan salah faham bukan taknak jadi tua ye.
Tua adalah satu proses semulajadi yang berlaku dalam kehidupan kita. Semua orang yang panjang umur akan menjadi tua.
Bila umur semakin meningkat,sel-sel badan banyak mati,rosak dan kolagen pun makin berkurang.
Namun dengan pengambilan supplemen anti penuaan, kita tak nak diri kita menghidapi sejenis penyakit yang dipanggil PENUAAN atau orang putih kata AGING.
Kita tetap jadi tua kalau dah umur 60,70 memang dah kategori warga emas la kan..nak muda kot mana. Tapi penyakit penuaan ni boleh melanda sesiapa saja.
Penyakit penuaan ni kesannya adalah penyakit-penyakit degeneratif.Penyakit yang disebabkan oleh sel sendiri yang rosak dan tak dapat berfungsi dengan betul. Antara penyakit degeneratif ialah sakit jantung, kencing manis, nyanyuk dan kanser.
Salah satu ikhtiar untuk melindungi diri kita dari penyakit tersebut ialah dengan pengambilan supplemen secara konsisten terutama supplemen anti penuaan seperti Vivix.
Bukan la ambil Vivix kita tak tua2,sebagai pencegahan awal penyakit2 disebabkan oleh penuaan.
Share

Kenapa Pilih Shaklee sebagai Bisnes

Kenapa syoknya sangat dengan Shaklee ni?
Semenjak terlibat dalam bisnes Shaklee ni,buatkan saya rasa seronok nak berkongsi kebaikan produk2 shaklee yang pernah saya shaklee effect nya.
Lagipun tak perlu nak pening2 kepala nak cari kedai,tak perlu keluar modal beribu,nak cari staff dan tak perlu susah payah buat kajian..semua shaklee dah sediakan.
Apa yang buat saya yakin dengan Shaklee tak kisah la apa orang nak cakap kan,yang penting kita tau Shaklee ni ada landmark study.
Landmark study adalah satu-satu seumpamanya mengesahkan tahap kesihatan pengguna vitamin Shaklee untuk jangka masa panjang jauh lebih baik daripada yang tidak makan apa2 vitamin.
Landmark study ni kajian paling komprehensif dalam dunia,dibuktikan dengan kajian klinikal juga disahkan saintis pihak ke-3,bukan claim sendiri bagus ye.
Sebab tu la Shaklee jadi pilihan saya dan keluarga.Dah Shaklee satu-satunya yang berani buat landmark study yang membuktikan secara saintifik kesan positif penggunaan Shaklee selepas 20-50 tahun.
Share

Bisnes Part Time Yang Mudah dan Fleksibel

Kebetulan suami ada kursus di Penang kelmarin,ambil peluang bawa anak2 bercuti sekali. Kalau ikut perancangan asal dan vision board,nak pergi bulan Disember..tapi perancangan Allah adalah yang terbaik.
Sehari sebelum bertolak dah ada dugaan..yang pertama minyak hitam kereta nampak ada tumpah sikit. So pergi kerja,hantar kat workshop dekat dengan office supaya senang la kononnya.
Keesokkan hari,iaitu beberapa jam sebelum bertolak diserang demam panas sampai menggigil2 satu badan dan kebas jari2. Telan segala vitamin shaklee yang patut dan gagahkan diri masuk kereta untuk mulakan perjalanan. Maklumla anak2 dah excited nak berjalan dan suami pun wajib ke kursus tu.
Dugaan ke-3..dalam perjalanan berhenti kejap di R&R mana dah tak ingat sebab sepanjang kereta bergerak memang tak mampu nak angkat kepala.Tiba2 suami nampak minyak hitam bocor…banyak juga rasanya.
Terpaksa la keluar ke Ipoh untuk cari bengkel kereta. Jam pun dah lewat petang,dalam hati berdoa moga ada bengkel yang masih buka. Alhamdulillah segala urusan dipermudahkan dan lebih kurang 8 malam,teruskan perjalanan ke destinasi.
Badan pun dah kembali segar sikit walaupun belum sepenuhnya sihat. Bercuti sambil melayan kerenah anak2 pun sempat join kelas2 online bisnes.
Nama pun bisnes,sendiri la bos sendiri juga la pekerja. Kalau diri sendiri tak bergerak,maka tak bergerak la bisnes jawabnya..betul tak?
Ni la namanya bisnes on the go,bisnes 24jam,bisnes yang flexible dan bisnes yang ada masa depan..kalau kena caranya.
Share

Makan B Complex,Urin Berwarna Kuning Cerah

Ada yang tertanya kenapa bila makan B Complex, urin berwarna kuning?

Sebenarnya vitamin B Complex ini adalah vitamin larut air (water soluble), jadi ia sangat cepat larut dalam salur darah dan terus ke urin.

Ia adalah proses semulajadi menyingkirkan lebihan Riboflavin (Vitamin B2) yang tidak diserap oleh badan, dan terus keluar melalui air kencing, menyebabkan ia menjadi warna kuning cerah.

Ia bukanlah bermaksud kita terlebih dose, tapi adalah antara petanda buah pinggang kita sihat dan berfungsi dengan baik. 

Sebenarnya adalah sangat normal apabila mengambil supplement yang mengandungi vitamin B, warna urin akan berubah menjadi kuning cerah. (Urin biasa berwarna kuning pucat).

Adalah bagus jika kita mengenal warna kencing dan simptom yang ada bersamanya;

KUNING PUCAT – warna urin normal

KUNING CERAH – warna urin akibat pengambilan vitamin B complex

KUNING GELAP – dehidrasi atau akibat pengambilan vitamin B complex

KECOKLATAN – pengambilan ubat-ubatan atau mempunyai masalah dengan organ hati

OREN – dehidrasi atau kesan pengambilan Carotomax

KERUH – jangkitan saluran kencing/kencing kotor (UTI)

KEMERAH-MERAHAN – jangkitan pada buah pinggang atau penyakit berkaitan

KEBIRU-BIRUAN – kesan pengambilan ubat-ubatan atau sejenis penyakit yang dinamakan Blue Diaper Syndrome

Jadi tak perlu risau jika urin berwarna kuning cerah. Namun,jika urin berwarna kuning gelap, ia menandakan tubuh menghadapi kekurangan air (dehidrasi) dan perlu minum lebih banyak air.

Pastikan anda minum air mengikut jumlah yang disarankan bergantung pada berat badan anda.

berapa-banyak-air-perlu-minum-sehari

Sekiranya warna tersebut bertukar menjadi pelik (rujuk di atas), segeralah berjumpa doktor.

 

Share

Adakah Shaklee Menjamin Masa Depan?

Boleh ke Shaklee boleh menjamin masa depan?
Shaklee juga adalah MLM.Bila sebut MLM mesti orang fikir skim piramid,downline kerja keras tapi upline yang kaya.
Berbeza dengan sistem Shaklee,siapa yang usaha lebih dia yang dapat hasilnya. Kalau nak bisnes goyang kaki,tunggu duit masuk tu bukan bisnes namanya.
Apa bisnes pun kita mula dari awal dan banyak benda kita perlu belajar. Perlu rajin membaca,cari ilmu tentang bisnes yang diceburi.
Shaklee dah berada berpuluh tahun dalam perniagaan supplemen dan telah bagi pelbagai ganjaran kepada pengedar2nya seluruh dunia.
Bonus yang Shaklee bayar kepada leader2nya tiada limit,ramai leader di rank teratas dalam Shaklee mendapa income sehingga 6 angka.
Selain cash bonus dan car bonus, Shaklee juga menyediakan trip 5 bintang. Bukan hanya leadar yang boleh ikut trip istimewa Shaklee,siap boleh bawa anak2 lagi.
Nak berjaya seperti leader yang boleh digelar jutawan Shaklee,kena la ikut apa yang dorang dah buat untuk ke tahap tu.
Bebas kewangan dan masa,bantu ramai orang yang juga ingin berjaya dalam bisnes Shaklee. Janji usaha kena selaras dengan cita-cita.
Nak tahu cara lebih lanjut tentang menjana pendapatan sehingga 5 angka,hubungi Didie 012-6227811.
Share

Kebaikan Anggur Muscadine Dalam Vivix

Mungkin ada yang belum tahu atau tak pernah dengar tentang anggur muscadine @ anggur muskat.
Saya sendiri tahu tentang anggur besar ni pun dari supplemen yang pernah ada kontroversi.
Anggur muscadine tumbuh semulajadi di tempat yang panas dan lembap,tak sama macam anggur lain yang perlukan tempat sejuk.
Oleh kerana ia tumbuh dengan alam sekitarnya yang unik dan cahaya matahari yang kuat,ia mengandungi resveratrol dan polifenol yang tinggi.
Semakin anggur muscadine terdedah kepada keadaan ekstrem,ia menghasilkan lebih banyak resveratrol.
Anggur ni juga mempunyai struktur kulit yang keras dan tebal,sebab tu ia tahan lasak. Ia tak perlu disembur dengan air juga bahan kimia kerana anggur muscadine boleh menahan suhu panas serta mampu melindungi dirinya dari bakteria dan fungus.
Anggur biasa ada 19 pasang kromosom,tapi muscadine mempunyai 20 pasang yang mana 1 kromosom yang lebih tu la buatkan ia tahan lasak.
Selain tu,ia tinggi dengan antioksidan dan mempunyai kadar resveratrol yang lebih tinggi.
Nak nampak 25 tahun lebih muda,cuba amalkan Vivix. Kalau nak bandingkan harga sebotol Vivix dengan kesihatan tubuh,sangat berbaloi. Bulan ni pulak banyak boleh jimat dengan pembelian 2 botol Vivix.
IMG_20170531_155314
Untuk pembelian atau maklumat lanjut,boleh hubungi Didie 012-6227811.
Share